ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

Κυβέλη Θεοχάρη

Η Κυβέλη Θεοχάρη ήταν ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Εγκατέλειψε νωρίς τον καλλιτεχνικό χώρο και ακολούθησε διαφορετικούς δρόμους.
Η Κυβέλη Θεοχάρη γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1924 και ήταν κόρη της πρωταγωνίστριας του θεάτρου Μιράντας Μυράτ και του πρώτου της συζύγου Σπύρου Θεοχάρη, καθώς και εγγονή της Κυβέλης και του Μήτσου Μυράτ.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με το θίασο της Κατερίνας στο έργο της Εμέ Στούαρτ «Ταξίδι αναψυχής» (1954). Τον επόμενο χρόνο συμμετείχε στο θίασο της μητέρας της και του Λάμπρου Κωνσταντάρα, παίζοντας στα έργα «Δύο άσπρα τριαντάφυλλα» της Ντόντι Σμιθ και «Οι μαιτρέσσες του μπαμπά» του Ζακ Ντεβάλ. Παράλληλα, συμμετείχε στις «ποιητικές απογευματινές» που διοργάνωνε η Μιράντα Μυράτ στο Θέατρο «Κυβέλης» στην πλατεία Συντάγματος.

Το 1956 συνεργάστηκε με το θίασο των Ντίνου Ηλιόπουλου και Μίμη Φωτόπουλου, στις κωμωδίες «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» του Αλέκου Σακελλάριου και «Μια τσουκνίδα στις βιολέτες» του Χρήστου Γιαννακόπουλου. Ακολούθησε η συνεργασία της με το θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη (1957-1959), με τα έργα «Το τιμόνι του έρωτα» του Παναγιώτη Καγιά και «Ο Ηλίας του 16ου» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου.

Το 1955 πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο με το βουκολικό δράμα του Σπυρίδωνος Περεσιάδου «Γκόλφω» στην εκδοχή του Ορέστη Λάσκου, ερμηνεύοντας το ρόλο της Σταυρούλας. Ακολούθησαν το μελόδραμα του Ορέστη Λάσκου «Η Άγνωστος» (1956), όπου έπαιξε μαζί με τη γιαγιά της Κυβέλη, η κωμωδία του Γιώργου Τζαβέλλα «Ο Ζηλιαρόγατος» με το Βασίλη Λογοθετίδη (κινηματογραφική μεταφορά της κωμωδίας του Γεωργίου Ρούσσου, 1956), η κωμωδία του Ντίνου Δημόπουλου «Στουρνάρα 288» (κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου έργου των Τραϊφόρου-Βασιλειάδη, 1959), η κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Ο Ηλίας του 16ου» (κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης θεατρικής παράστασης στην οποία συμμετείχε, 1959) κ.ά.

Παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα, η σταδιοδρομία της στο θέατρο θα σταματήσει στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Θα ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους ως ξεναγός αρχαιολογικών χώρων και διευθύντρια – συντονίστρια σε ελληνικές και ευρωπαϊκές κρουαζιέρες. Αργότερα, θα αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις στο ιδιαίτερο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου, τα χρόνια της πρωθυπουργίας του, και θα συνεχίσει ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη έως το 1999.

Το 1999 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του «Ινστιτούτου Κυβέλη», που εδρεύει στην Ερμούπολη της Σύρου, κι έχει ως σκοπό του τη διάσωση, έρευνα, αξιοποίηση και ανάδειξη ιστορικού υλικού σχετικά με το ελληνικό και ευρωπαϊκό θέατρο του 20ου αιώνα, μέσα από τη ζωή και το έργο της μεγάλης πρωταγωνίστριας Κυβέλης και της οικογένειάς της.

Η Κυβέλη Θεοχάρη πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου 2017 στην Αθήνα, σε ηλικία 92 ετών. Από τον πρώτο της γάμο με τον ομογενή εκ Κωνσταντινουπόλεως Γιάννη Στεφανίδη απέκτησε την κόρη της Βαλεντίνη Στεφανίδη-Ποταμιάνου (γ. 1943). Δεύτερος σύζυγός της ήταν ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος Τίτος Ζωγραφίδης (1914-1981).