ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

Μάρω Κοντού

H Μάρω Κοντού είναι ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Εντυπωσιακά ψηλή, καλλίγραμμη, φινετσάτη και όμορφη, αλλά και προικισμένη με ταλέντο, στην πενηντάχρονη καλλιτεχνική της διαδρομή έπαιξε σε περίπου 60 ταινίες και 90 θεατρικά έργα. Από τη δεκαετία του ’90 ασχολήθηκε με την πολιτική ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και διατέλεσε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων και βουλευτής στην Α’ Αθηνών.

Οι σπουδές και η γρήγορη καθιέρωση ως πρωταγωνίστρια

Η Μαριάνθη (Μάρω) Κοντού γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1934 στην Αθήνα (Κουκάκι). Σπούδασε στη σχολή χορού της Κούλας Πράτσικα (νυν Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης) και από το 1953 έως το 1958 συμμετείχε στο χορό του Αρχαίου Δράματος του Εθνικού Θεάτρου, όπου και διακρίθηκε. Ως εξαιρετικό ταλέντο, πήρε άδεια ηθοποιού και γρήγορα καθιερώθηκε ως πρωταγωνίστρια, με πρώτη εμφάνιση, μετά το Εθνικό, στο έργο των Τσιφόρου - Βασιλειάδη «Η κυρία του κυρίου», που ανέβηκε το 1958 από τον θίασο του Ντίνου Ηλιόπουλου και της Μαίρης Αρώνη.

Τον επόμενο χρόνο η τύχη τής χαμογέλασε, καθώς πήρε τη θέση της Έλλης Λαμπέτη δίπλα στον Δημήτρη Χορν, μετά τον οριστικό χωρισμό του ζευγαριού, τόσο στο θέατρο με το έργο του Ζακ Ντεβάλ «Ρομανσέρο», όσο και στη μεγάλη οθόνη με την κινηματογραφική μεταφορά από τον Αλέκο Σακελλάριο του έργου των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου «Αλλοίμονο στους νέους» (1961), που είχαν παίξει μαζί και στο θέατρο.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε με ένα μικρό ρόλο στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Χαρούμενο Ξεκίνημα», που σκηνοθέτησε ο Ντίνος Δημόπουλος το 1954. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή, όπου ο Γιώργος Οικονομίδης τραγουδά το «Μα εγώ αγαπώ τη Λιάνα» και δύο ωραία νεαρά κορίτσια εμφανίζονται μπροστά του σε μια σκηνή που θυμίζει τα κατοπινά βίντεο-κλιπ. Η μία είναι η Μάρω Κοντού και η άλλη η Μαίρη Χρονοπούλου, πρωτοεμφανιζόμενη και αυτή.

Τα επόμενα χρόνια έπαιξε σε ταινίες όπως «Ο άνθρωπος του τρένου» (1958), «Τα κίτρινα γάντια» (1960), «Έγκλημα στο Κολωνάκι» (1960), «Κάθαρμα» (1963), «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» (1963), «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη» (1968) και «Εφτά χρόνια γάμου» (1972).

«...Η γυνή να φοβήται τον άνδρα»

Για πολλούς ο κορυφαίος ρόλος της καριέρας της ήταν αυτός της Ισμήνης στην κωμωδία του Γιώργου Τζαβέλλα «...Η γυνή να φοβήται τον άνδρα» (1965), στην οποία μαζί με τον Γιώργο Κωνσταντίνου υποδύονται το ζεύγος Κοκοβίκου, ένα από τα πλέον διάσημα ζευγάρια του ελληνικού κινηματογράφου.

Υπήρξε ιδανική παρτενέρ του Λάμπρου Κωνσταντάρα, με κορυφαία ίσως στιγμή τους στον κινηματογράφο την ταινία «Μπλοφατζής» του Βασίλη Γεωργιάδη (1970) και στο θέατρο με το έργο των Γιαλαμά - Πρετεντέρη «Κάτι κουρασμένα παλληκάρια». Με τον Κωνσταντάρα έδεσαν απόλυτα, ώστε πολλοί να νομίζουν ότι είναι μαζί και στη ζωή, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Η Μάρω Κοντού παντρεύτηκε τον διευθυντή φωτογραφίας Αριστείδη Καρύδη - Φουκς και σε δεύτερο γάμο τον διαφημιστή Γιώργο Δόξα.

Η Μάρω Κοντού διαθέτει και εξαιρετική φωνή, όπως το απέδειξε με τις ερμηνείες της στο τραγούδι «Σ’ αυτό τον δρόμο» του Γιώργου Κατσαρού, που ακουγόταν στην ταινία «Κάθαρμα» και στα τραγούδια «Μαύρη Φορντ», «Αδελφές Τατά» και «Πουλί» από την μουσικοθεατρική παράσταση του Μάνου Χατζιδάκι «Οδός Ονείρων», που ανέβηκε στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1962.

Από τη δεκαετία του ’90 ασχολήθηκε με την πολιτική ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε δημοτική σύμβουλος στην Αθήνα επί δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου (1994-2002) και βουλευτής Α’ Αθηνών (1999-2004 και 2006-2007).



Δείτε επίσης: