Η Μαρίκα Κρεββατά ήταν ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου. Αποτέλεσε υπόδειγμα φινέτσας, γοητείας και αριστοκρατικότητας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιουνίου 1910 και από πολύ μικρή εμφανίστηκε στο θέατρο, πλάι στην – επίσης ηθοποιό – μητέρα της και έλαβε μέρος σε θιάσους που περιόδευαν σε όλη την Ελλάδα. Συμμετείχε σε παιδικές παραστάσεις, αργότερα εμφανίστηκε στο θίασο οπερέτας του Γεώργιου Ξύδη, όμως η πρώτη της επαγγελματική δουλειά στο θέατρο ήταν με τον θίασο της Ροζαλίας Νίκα.
Έπαιξε σε πολύ μεγάλο αριθμό θεατρικών έργων, από κωμωδίες και δράματα, μέχρι επιθεωρήσεις, αλλά η εξαιρετική φωνή που διέθετε την έκανε να διαπρέψει στην οπερέτα.
Κάποια στιγμή ξεκίνησε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, εκεί που γνώρισε και τον πρώτο σύζυγό της, επίσης ηθοποιό, Άγγελο Μαυρόπουλο, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, την εξαιρετική ηθοποιό Γκέλυ Μαυροπούλου. Αργότερα παντρεύτηκε τον επίσης γνωστό ηθοποιό Γιώργο Γαβριηλίδη, με τον οποίο υποδύθηκαν το ζευγάρι σε πολλές ταινίες, όπως στην ταινία της Φίνος Φίλμ “Η Γυναίκα μου Τρελλάθηκε”.
Η Μαρίκα Κρεβατά ήταν εκείνη που λανσάρησε το “Πιπίτσα” από το ομώνυμο έργο των Γιάννη Πρινέα -Στάθη Μάστορα:
Πίτσα, Πιπίτσα, Πηνελοπίτσα,απ΄ το καιρό, παιδί μου, που ΄γινες κομμάτινα μας πεθάνεις όλους, το ΄βαλες γινάτι
!Καημένη Πίτσα, Πηνελοπίτσα,θα μας πεθάνεις μα το ναίαφότου σήκωσες ψηλά τον αμανέ!
Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έγινε το 1957 στην ταινία “Δελησταύρου και Υιός”, ενώ στην Φίνος Φίλμ εμφανίστηκε πρώτη φορά στην ταινία του 1959, “Το Ξύλο Βγήκε από τον Παράδεισο”, ερμηνεύοντας τον ρόλο της ψηλομύτας μητέρας της Αλίκης Βουγιουκλάκη.
Ακολούθησαν μια σειρά από ταινίες, όπως “Το Κλωτσοσκούφι”, υποδυόμενη την αδελφή του Αλέκου Αλεξανδράκη και “Διακοπές στο Βιετνάμ”, αλλά, η ερμηνεία που έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη του ελληνικού κοινού ήταν στον «Ηλία του 16ου», στην οποία ενσαρκώνει την απελπισμένη χαρτοπαίχτρα που κάνει τα πάντα για να βρεί το χαμένο δαχτυλίδι, το οποίο είχε δώσει ενέχυρο.
Η Μαρίκα Κρεββατά δεν πήρε μέρος σε πολλές ταινίες – 41 στο σύνολο, 5 εκ των οποίων στην Φίνος Φίλμ – ωστόσο κατάφερε να κάνει εξαιρετικές ερμηνείες και να καταγραφεί ως μία από τις φυσιογνωμίες στο ελληνικό κινηματογραφικό στερέωμα.
Η Μαρίκα Κρεβατά εγκατέλειψε τη θεατρική σκηνή το 1973. Ήταν μόνιμη κάτοικος Αθηνών και μιλούσε επίσης γαλλικά. Πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου 1994 σε ηλικία 83 ετών σε Κλινική της Αθήνας. Κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο.
Δείτε επίσης: