Ο Φίλιος Φιλιππίδης ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, γνωστός για τους λαϊκούς τύπους του «Αγκόπ» και του «Προκόπη», τους οποίους έπλασε και πρωτοπαρουσίασε στο ελληνικό κοινό.
Φίλιος Φιλιππίδης (Aγκόπ) ο εξαιρετικός λαικός κωμικός με τίς πανέμορφες χορεύτριες, Βάσω Ράικου και Μαίρη Κωνσταντίνου το 1969.
Ο Φίλιος Φιλιππίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1916 και μετά τη μικρασιατική καταστροφή ακολούθησε την οικογένειά του στην Αθήνα. Αυτοδίδακτος ηθοποιός, γρήγορα ξεχώρισε για το υποκριτικό του ταλέντο κι έγινε ένας από τους δημοφιλέστερους πρωταγωνιστές του βαριετέ.
Κατέκτησε το κοινό παίζοντας σε μικρές σκηνές στις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς και στην επαρχία. Το 1947 συγκρότησε τον πρώτο του θίασο και επί τριακονταετία παρουσίασε ως θιασάρχης ή συνθιασάρχης πλήθος μουσικά έργα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό (Αίγυπτο, ΗΠΑ, Καναδά).
Ο Φίλιος Φιλιππίδης υπήρξε πατριός της ηθοποιού Μαρίας Μαρμαρινού (1936-2013), πρώην συζύγου του Γιώργου Κωνσταντίνου.
Έγινε πασίγνωστος τη δεκαετία του πενήντα μέσα από τη ραδιοφωνική του εκπομπή στο σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων, την οποία παρουσίαζε με τον κονφερασιέ Ηλία Καραμανέα. Υποδυόταν τον Αγκόπ, ένα αφελή και ολίγο κουτοπόνηρο Αρμένη πρόσφυγα, ο οποίος σκορπούσε άφθονο γέλιο με την ελλιπή γνώση των ελληνικών και τις παραποιημένες γλωσσικά εκφράσεις του, όπως «ραδικόφωνο» (ραδιόφωνο), «φηριμίδα» (εφημερίδα), «μη με επιδιορθώνεις» (μη με διορθώνεις) και πολλές άλλες.
Έπαιξε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, στις οποίες εκτός από τον «Αγκόπ» παρουσίασε κι ένα νέο λαϊκό τύπο, τον καλοκάγαθο «Προκόπη», του οποίου διεκτραγωδούσε τα έργα και τις ημέρες.
Καλλιτέχνης με ιδιαίτερη προσωπικότητα ο Φίλιος Φιλιππίδης, έγραφε ο ίδιος τα περισσότερα από τα νούμερα που ερμήνευε και τα σενάρια των ταινιών του. Το 1973 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο κι έμεινε κατάκοιτος, για να υποκύψει τελικά στο Ρεγγίνειο Ίδρυμα, όπου νοσηλευόταν, στις 19 Μαρτίου 1981. Η κηδεία του έγινε στην Ευαγγελική Εκκλησία της Αθήνας.
Φιλμογραφία
1948 Εκατό χιλιάδες λίρες
1958 Η φτώχεια θέλει καλοπέραση
1958 Κερένια Κούκλα
1959 Ήρωες της γκάφας
1960 Αλλού τα κακαρίσματα
1963 Ο διαιτητής
1963 Ο ψευτοθόδωρος
1963 Τον βρήκαμε τον Παναή
1968 Η Αγάπη μας
1968 Ο ναύτης του Αιγαίου
1968 Οι μνηστήρες της Πηνελόπης
1968 Τόσα όνειρα στους δρόμους
1969 Αλτ και σ’ έφαγα
1969 Προκόπης ο απρόκοπος
1970 Η Βαρώνη και ο Προκόπης
1972 Πίσω και σας φάγαμε
Δείτε επίσης: