φωτό από: Wikipedia
Τα κίτρινα γάντια είναι ασπρόμαυρη ελληνική κινηματογραφική ταινία, του 1960, της Φίνος Φιλμ, με θέμα την παθολογική συζυγική ζήλια.
Πλοκή
Ο Ορέστης (Νίκος Σταυρίδης) είναι ένας πλούσιος έμπορος, που είναι παντρεμένος με μια νεότερή του γυναίκα, τη Ρένα (Μάρω Κοντού). Ζει μαζί της και με την οικιακή βοηθό τους, την Τούλα (Μάρθα Βούρτση), σε μία βίλα στην Κηφισιά. Είναι καχύποπτος και ζηλεύει τη γυναίκα του σε παρανοϊκό βαθμό. Υποψιάζεται συνέχεια ότι τον απατά και προσπαθεί να της περιορίζει την ελεύθερη κίνηση και κυκλοφορία έξω από το σπίτι. Η υπηρέτριά τους έχει ένα αίσθημα με τον οδηγό Λέανδρο (Μίμης Φωτόπουλος), σχέση που όμως προσπαθεί να κρατήσει κρυφή από τα αφεντικά της. Ο στρατηγός Χατζηαντωνίου (Κώστας Δούκας), γείτονας του ζεύγους Καλλιγαρίδη, ωστόσο, έχει αντιληφθεί τη σχέση της οικιακής βοηθού και πασχίζει να ενημερώσει σχετικά τον Ορέστη, χωρίς επιτυχία.
Η Ρένα, εν αγνοία του Ορέστη, δανείζει στη φίλη της την Αννούλα (Νίκη Λινάρδου) ένα μωβ ενδυματολογικό σύνολο, προκειμένου να πάει εκδρομή με τον αρραβωνιαστικό της στο Κιάτο. Το σύνολο συνοδεύει ζώνη, τσάντα και ένα ζευγάρι γάντια, όλα σε κίτρινο χρώμα. Για την ίδια μέρα, η υπηρεσία του ζεύγους βρίσκει μια δικαιολογία και κανονίζει και η ίδια μία εκδρομή με τον Λέανδρο στο Λουτράκι. Ο Ορέστης εκείνη τη μέρα έχει κανονίσει επαγγελματικό ταξίδι στη Χαλκίδα αλλά μια αλλαγή πλάνων της τελευταίας στιγμής προκαλεί αλλαγή προορισμού προς Πελοπόννησο.
Μία αναγκαστική στάση του Ορέστη (λόγω βλάβης στο αυτοκίνητό του), σ' ένα εξοχικό καφενείο των Αγίων Θεοδώρων, η ανεύρεση του ζευγαριού των κίτρινων γαντιών, η απρόσμενη συνάντησή του με τον Λέανδρο και μια σειρά απίστευτων παρεξηγήσεων τον κάνουν να υποψιάζεται πως η γυναίκα του τον απατά.
Επιστρέφοντας στο σπίτι, προσπαθεί να αντιστρέψει όλα τα άλλοθι της Ρένας. Τελικά διαπιστώνει ότι τίποτα ύποπτο δεν συμβαίνει και όλα ήταν παρεξηγήσεις λόγω συμπτώσεων. Όσο για τον άνθρωπο που περίμενε έξω από το σπίτι, και υποψιαζόταν ότι είναι θαυμαστής της γυναίκας του, τον Λέανδρο, κατάλαβε τελικά ότι ήταν ο φίλος της υπηρεσίας.
Διανομή
Νίκος Σταυρίδης (Ορέστης Καλλιγαρίδης)
Μίμης Φωτόπουλος (Λέανδρος, αγαπημένος της Τούλας)
Μάρω Κοντού (Ρένα Καλλιγαρίδη)
Μάρθα Βούρτση (Τούλα, οικιακή βοηθός οικίας Καλλιγαρίδη)
Παντελής Ζερβός (ιδιοκτήτης καφενείου)
Γιάννης Γκιωνάκης (Μπρίλης, "τρελός" του χωριού που αναλαμβάνει δουλειές του ποδαριού)
Κώστας Δούκας (Στρατηγός Χατζηαντωνίου, γείτονας ζεύγους Καλλιγαρίδη)
Νίκη Λινάρδου (Αννούλα, φίλη κυρίας Καλλιγαρίδη)
Πόπη Λάζου (Έλλη Λασκαρίδου, φίλη κυρίας Καλλιγαρίδη)
Μαργαρίτα Αθανασίου (Βάσω, υπηρέτρια κυρίας Λασκαρίδου)
Υβόνη Βλαδιμήρου (Θοδώρα, σύζυγος ιδιοκτήτη καφενείου)
Γιώργος Μπέλλος (Τάκης, αρραβωνιαστικός Αννούλας)
Παντελής Παλιεράκης (οδηγός Καλλιγαρίδη)
Παραγωγή και παραλειπόμενα
Τα κίτρινα γάντια είναι η μεταφορά στον κινηματογράφο, του θεατρικού έργου "Η Ρένα εξώκειλε", που γράφτηκε για το θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη, χωρίς όμως ο ίδιος να πρωταγωνιστήσει στην κινηματογραφική ταινία, γιατί δυστυχώς απεβίωσε στις 20/2/1960. Στην ταινία πρωτοεμφανίστηκε, ο μεγάλος Έλληνας μοντέρ, Πέτρος Λύκας, ο όποιος από κει κι έπειτα συνεργάστηκε με τη Φίνος Φιλμ μέχρι το 1977 όταν η εταιρεία έκλεισε.
Ενώ το καφενεδάκι της ταινίας υποτίθεται ότι βρίσκεται στους Αγίους Θεοδώρους, τα σχετικά γυρίσματα έγιναν στην Αγία Μαρίνα, στο 34ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου.
Τα εξωτερικά γυρίσματα της οικίας Καλλιγαρίδη στην Κηφισιά, έγιναν στη διασταύρωση Λεβίδου & Δημοσθένους. Στο σημείο διασώζεται ακόμα η είσοδος και η περίφραξη με τα χαρακτηριστικά κάγκελα.
Η ταινία, που προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 12 Δεκεμβρίου 1960 στις κινηματογραφικές αίθουσες του Πειραιά-Αθήνας και προαστίων κι έκοψε 27.787 εισιτήρια. Από τις 58 ταινίες εκείνης της χρονιάς κατέλαβε τη 18η θέση. Η ταινία "ανακαλύφθηκε" αργότερα από το κοινό. Στην εποχή της δεν έκανε και τόσο μεγάλη επιτυχία, ενώ πλέον θεωρείται μια από τις κλασικότερες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.
Αξιομνημόνευτος διάλογος και ατάκες
Η ταινία σφύζει από έξυπνες και αξιομνημόνευτες ατάκες, ενώ ο ρόλος του χαζού Μπρίλη (Γιάννης Γκιωνάκης) φαίνεται να κλέβει την παράσταση με μια από τις πιο γνωστές ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου:
Μπρίλης: Τι θέτε; Θέτε τίποτα;
Ορέστης: Έχεις πορτοκαλάδα ρε;
Μπρίλης: Πορτοκαλάδα θέτε;
Ορέστης: Ναι!
Μπρίλης: Από πορτοκάλια;
Ορέστης: Όχι από μούσμουλα.
Ορέστης: Σωτήρη! Σωτήρη!
Μπρίλης: Τι θέτε; τι θέτε;
Ορέστης: Ρε άι στο διάολο!
Μπρίλης: ο Σωτήρης να πάει στο διάολο ή εγω; ...δεν το καθάρισες...
Ορέστης: Εσύ βρε! Εσύ....π' ανάθεμά σε!
Μπρίλης: Μάλιστα!
Ορέστης: Τι μάλιστα;;;
Μπρίλης: Τώρα το καθάρισες...
Ατάκες Ορέστη (Νίκου Σταυρίδη): (προς Λέανδρο): Μουστάκια, θα φάμε τα μουστάκια μας! Και επειδή εγώ δεν έχω, ό,τι φάμε θα είναι από το δικό σου!
(προς Ρένα και διαφόρους, κατ' επανάληψη): Τώρα εσείς πότε προλάβατε, πότε τα 'πατε, ένας Θεός το ξέρει!
Ατάκες Λέανδρου (Μίμη Φωτόπουλου): (προς Ορέστη): Στην αρχή ξεκινήσαμε επιπόλαια, αλλά κατόπιν αγαπηθήκαμε φαρδιά!
(προς Τούλα): Και σου το 'πα, το πιοτί θέλει ρέγουλα! Άμα αρχίζεις τα χλάπατις και χλούπατις ιδού τα ολέθρια αποτελέσματα.
Δείτε επίσης: